Gedrag

Als het leren op school niet verloopt zoals verwacht, dan kan het zijn dat er ook problemen zijn rondom het gedrag van het kind. Het is mogelijk dat het leerprobleem wordt veroorzaakt of in stand gehouden door bijv. een aandachtstekort of een gebrek aan zelfvertrouwen.
Ook kan het zijn (en dat gebeurt erg vaak) dat het gedragsprobleem juist wordt veroorzaakt door het leerprobleem: door vervelende ervaringen en teleurstellingen kunnen kinderen faalangstig en gedemotiveerd raken.
Veel kinderen hebben al lange tijd geoefend, met in hun ogen meestal weinig resultaat: ze presteren nog steeds minder goed dan hun groepsgenoten. Het beeld van het eigen functioneren heeft hieronder meestal ernstig te lijden. Kinderen met leerproblemen komen vaak terecht in een negatieve cyclus:

Deze cyclus leidt vaak tot verlies van motivatie en zelfvertrouwen en hierdoor kan faalangst ontstaan. Faalangst kan als volgt worden omschreven: een blokkerende angst om te mislukken in taaksituaties op het gebied van cognitieve, sociale en/of motorische taken.
Dergelijke problemen staan het verminderen van het leerprobleem in de weg: een gedemotiveerd kind ziet het nut niet van oefenen en begint er niet aan, of slechts met grote tegenzin. Een faalangstig kind zal denken dat het een taak niet goed kan maken en wil er om die reden eigenlijk ook niet aan beginnen.

Advertenties

Een reactie op Gedrag

  1. Johnd218 zegt:

    Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! ccgeeadbfddd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s